poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Pomidor i likopen





Likopen jest karotenoidem egzogennym, czyli dostarczanym z pożywienia. Jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach. Dlatego najlepiej się wchłania, gdy rozpuścimy go w tłuszczu np. w zupie czy sosie. Tak jak kwasy tłuszczowe, likopen występuje w dwóch formach: cis i trans. Forma cis likopenu jest bardziej biodostępna, bo aż 2,5x bardziej niż forma trans dla naszego organizmu, tzn. że jest łatwiej pobierany z naszego przewodu pokarmowego. W przeciwieństwie jednak do kwasów tłuszczowych nasz organizm jest w stanie przeprowadzić izomeryzację likopenu z trans do cis. Ważne jest to dlatego, że większości produktów likopen występuje tylko w formie trans. Interesujące pod tym względem są pomarańczowe odmiany pomidorów np. Tangerine. Mają lepszy, bardziej biodostępny cis-likopen. Likopen w naszym organizmie jest ważnym przeciwutleniaczem, o którym tak mało się mówi. Odnotowuje się, że większe spożycie karotenoidów przekłada się na niższe ryzyko wystąpienia chorób oka. Ciekawym jest, że dystrybucja likopenu  w ciele człowieka jest zróżnicowana. Największe jego stężenie występuje w nadnerczach i jądrach. Można sądzić, ze likopen podnosi jakość męskiego nasienia, chroniąc plemniki przed stresem oksydacyjnym, a przez to podnosi ich żywotność. W codziennej diecie wystarczy w zupełności 8mg likopenu, by wspomóc nasz organizm w budowaniu zdrowia, co odpowiada średniej szklance soku pomidorowego. Co ważne, likopen jest bardziej przyswajalny, gdy pomidor poddamy obróbce termicznej, rozdrobnieniu czy roztarciu, i tak zawartość likopenu dla surowego pomidora to ok. 3mg/100g, dla soku pomidorowego ok. 9,5mg/100g, a dla ketchupu ok. 16mg/100g. Na zakończenie warto dodać, że likopen, jak inne karotenoidy, prawdopodobnie może również pobudzać komunikację międzykomórkową. Karotenoidy zwiększają syntezę białek budujących połączenia typu neksus, przez to zapobiegają przerwom w komunikacji i nie pozwalają na niekontrolowany wzrost nieprawidłowych komórek, a co za tym idzie zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej.

http://drgrub.com/tag/sweet-tangerine-tomatoes/


Bibliografia:


  1. http://kopalniawiedzy.pl/pomidory-likopen-antyutleniacz-karotenoid-barwnik-zawal-nowotwor-choroby-neurologiczne-czerwone-pomaranczowe-Tangerine-skorka-izomery-cis-trans-Steven-Schwartz,1980
  2. http://wikipedia.pl
  3. http://lycocard.com/
  4. http://www.food-info.net/pl/caro/lycopene.htm
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz