Niedobór krzemu (Si) w organizmie człowieka powoduje różnego rodzaju nieprawidłowości. Może prowadzić do chorób zwyrodnieniowych, cukrzycy, miażdżycę, krwotoki, nadciśnienie, osłabienie mięśnia sercowego, grzybicę, osłabienie ścięgien i stany zapalne śluzówki i skóry.
W pierwszej wojnie światowej żołnierzom austriackim i rosyjskim dawano musztardę z dodatkiem glinki, która pomagała leczyć i zapobiegać dezynterię (czerwonkę) wywołaną przez pałeczki Shigella. Świadczy to o tym, że Si w postaci rozpuszczalnych kwasów H2SiO2 oraz H2SiO4 posiada właściwości bakteriobójcze. Tę właściwość krzemu wykorzystywali nasi przodkowe kisząc kapustę, ogórki, czy grzyby. Do ich przyciśnięcia używali polnych kamieni krzemowych. W czasie kiszenia tworzył się białawy żel, kwasu krzemowego, który pomagał chronić kiszonkę przed psuciem. Jakim wspaniałym źródłem krzemu byłyby liście pokrzywy (które zawierają go spore ilości) ukiszone właśnie w ten tradycyjny sposób. Pamiętać należy jednak o tym, że jony chloru Cl- blokują krzem, dlatego warto zastanowić się na źródłem spożywanej wody.
Nasi zachodni sąsiedzi coraz bardziej doceniają właściwości Si. Coraz więcej basenów przerabianych jest na stawy kąpielowe, które stają się nową zdrowszą alternatywą dla ludzi.
Ważnym aspektem jest również fakt, że krzemiany powodują obniżenie napięcia powierzchniowego wody i w efekcie łatwiejszą emulację tłuszczu. Takie właściwości krzemu wspomagają naszą wątrobę w procesie emulgacji tłuszczu.
![]() |
https://ostropestplamistyblog.wordpress.com/2012/12/ |
Krzem jest również czynnikiem, który pozwala nam na identyfikację pochodzenia drobiu (wolonwybiegowe czy nie). Drób, którego skóra miała kontakt z piaskiem w czasie obróbki na patelni nie przywiera się- właśnie za sprawą krzemianów.
Bibliografia:
Drobiarstwo niekonwencjonalne, Majewska
Materiały własne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz