czwartek, 26 marca 2015

Ah ta listeria

Z uwagi na niebezpieczeństwo zakażenia bakterią Listeria monocytogenes,  kobiety w ciąży powinny unikać serów pleśniowych dojrzewających, mrożonych dań gotowych, surowych i surowych wędzonych kiełbas i wędzonek, mrożonych dań gotowych, lodów, gotowych sałatek (szczególnie z gotowymi sosami) i surówek. Unikałbym również lad chłodniczych, gdzie surowe mięso znajduje się tuż wyrobów wędliniarskich.

Listeria jest bakterią, która przekracza barierę krew matki- łożysko. Śmiertelność płodu podczas zakażenia często przekracza 50%. Jeśli nie dojdzie do poronienia, mogą wystąpić różnego rodzaju wady rozwojowe- choroby wielonarządowe, posocznica, zapalenie opon mózgowo rdzeniowych.

  
http://alicelebreton.free.fr/research.html  





























































































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz