Z uwagi na niebezpieczeństwo zakażenia bakterią Listeria monocytogenes, kobiety w ciąży powinny unikać serów
pleśniowych dojrzewających, mrożonych dań gotowych, surowych i surowych
wędzonych kiełbas i wędzonek, mrożonych dań gotowych, lodów, gotowych sałatek (szczególnie z gotowymi sosami) i surówek. Unikałbym również lad chłodniczych, gdzie surowe mięso znajduje się tuż wyrobów wędliniarskich.
Listeria jest bakterią, która przekracza barierę krew matki-
łożysko. Śmiertelność płodu podczas zakażenia często przekracza 50%. Jeśli nie dojdzie do poronienia, mogą wystąpić różnego rodzaju wady rozwojowe- choroby wielonarządowe, posocznica, zapalenie opon mózgowo rdzeniowych.
![]() | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
http://alicelebreton.free.fr/research.html |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz