Robiliście może kiedyś chleb na zakwasie z dodatkiem innym niż woda. Podczas ostatniej domowej produkcji wpadłem na pomysł, żeby własnie dodać coś nowego, a efekt poniżej.
Barwa ciasta z dodatkiem soku z buraków w ilości około 20% (sok z dwóch średniej wielkości buraków do 8cm średnicy). Obok do porównania ciasto w czasie wyrastania wg tradycyjnej produkcji. Co zauważyłem- ciasto rosło bardzo szybko.
Efekt końcowy pozytywnie mnie zaskoczył. Choć burak lekko zbladł, podczas obróbki termicznej, w wyniku rozkładu barwników, to chleb jest bardzo smaczny. Burak nie przebija się w smaku zbyt intensywnie, rzekłbym, że jest to smak żytniego chleba na zakwasie ze świetnie wkomponowanym, nie wybijającym się smakiem buraka. Dzieki takiemu zabiegowi mamy podwójnie zdrowy chleb- na zakwasie i z dodatkiem bomby witaminowo- mineralnej z przeciwutleniającym efektem w postaci soku z buraków. Na przekroju widać pestki dyni- dodatek szczególnie polecany dla Panów.
A więc nie pozostaje mi nic innego tylko życzyć każdemu bon appétit i pozytywnych doznań kulinarnych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz