czwartek, 19 marca 2015

Co po czym...

Po tłustym posiłku zaleca się spożyć:

- czerwone winogrona,
- lampka czerwonego wina,
- filiżankę zielonej herbaty.


źródło: http://wyborcza.pl/napamiec/1,139490,16267717,5_powodow__dla_ktorych_warto_pic_regularnie_czerwone.html
Są on źródłem polifenoli redukujących niekorzystny wpływ tłustego jedzenia na nasze zdrowie. Dialdehyd malonowy (MDA), którego poziom w naszym organizmie po tłustym posiłku potrafi wzrosnąć 5-krotnie, w czasie kiedy dostarczymy do organizmu polifenoli- pozostaje bez zmian.

MDA to produkt peroksydacji lipidów i jest on związkiem najbardziej mutagennym spośród nich. Obecność takich produktów w organizmie stwarza warunki do gromadzenia się mutacji somatycznych oraz zapoczątkowania procesu transformacji nowotworowej. Nie wpadajmy jednak w panikę, każdy posiada systemy naprawcze DNA, choć czasami filiżanka zielonej herbaty czy lampka czerwonego wina po obiedzie nie zaszkodzi, a wręcz pomoże.


Bibliografia:
1. Uszkodzenia DNA powodowane przez produkty peroksydacji lipidów; Waldemar M. Przybyszewski, Janusz Kasperczyk, Katarzyna Stokłosa, Arayik Bkhiyan (2005.03.17)
2. Materiały własne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz